Ο καρκίνος του πρωκτού είναι μία πάθηση εντελώς διαφορετική από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι διαφορές αυτές αφορούν την πρόγνωση, την εξάπλωση αλλά και τη θεραπεία της νόσου.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ;
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ;
Τα σημεία και τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την παρουσία ψηλαφητής μάζας, αιμορραγία, αποβολή βλέννης με τα κόπρανα, ακράτεια ή στένωση του πρωκτού, αίσθημα ατελούς κένωσης, πρωκτικό κνησμό.
Η υποψία τίθεται από την κλινική εξέταση από χειρουργό και η τελική διάγνωση του τύπου του όγκου γίνεται μετά από ιστολογική εξέταση. Το πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης θα καθορίσει και τη μετέπειτα θεραπεία.
Επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, ενδοορθικός υπέρηχος) θα αποκαλύψουν την επέκταση του όγκου σε γειτονικές δομές, συνεισφέροντας σημαντικά στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.
ΠΩΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ;
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη θέση του όγκου, αλλά και από το στάδιο της νόσου (ο καρκίνος που αναγνωρίζεται σε πρώιμο στάδιο θεραπεύεται αποτελεσματικότερα και ευκολότερα).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Αναπτύσσεται στα τελευταία cm του πρωκτικού σωλήνα, άνωθεν της πρωκτικής σχισμής.
Η συχνότερη κακοήθεια του πρωκτικού σωλήνα, που αφορά το 80% των ασθενών, είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου υπό προϋποθέσεις μπορεί να θεραπευθεί μόνο με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.
Άλλοι, λιγότερο συχνοί, τύποι καρκίνου του πρωκτικού σωλήνα είναι το αδενοκαρκίνωμα των πρωκτικών αδένων, μελάνωμα, λέμφωμα, στρωματικοί όγκοι, μικροκυτταρικοί όγκοι.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ
Αναπτύσσεται εντός διαμέτρου 5 cm στο δέρμα γύρω από την πρωκτική σχισμή.
Μπορεί να είναι κερατινοποιημένος, ακροχορδονώδης, βασικοκυτταρικός καρκίνος. Σε ειδικές κατηγορίες ασθενών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιοι και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ;
Μετά τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση της νόσου, η κάθε περίπτωση αναλύεται εξατομικευμένα και διεξοδικά στα πλαίσια ογκολογικού συμβουλίου, μέλη του οποίου εκτός από τη χειρουργική ομάδα είναι κορυφαίοι ογκολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ακτινολόγοι και ακτινοθεραπευτές. Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός τόσο της επέμβασης όσο και της συνολικής θεραπείας του κάθε ασθενούς είναι σημαντικότατος και διενεργείται πάντα.
Εφόσον αποφασισθεί η χειρουργική επέμβαση, αυτή γίνεται πάντα με βάση αυστηρότατα ογκολογικά κριτήρια, ώστε να επιτευχθεί η ριζικότερη δυνατή εκτομή του όγκου, των λεμφαδένων, των άλλων διηθημένων οργάνων και ενδεχομένως των μεταστάσεων.
Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και την έκταση του όγκου. Μπορεί η επέμβαση να είναι μικρή και να μην επιφέρει δραματικές αλλαγές στην ανατομία και τη φυσιολογία του ασθενούς. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις επιβάλονται μεγαλύτερες και πιο ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή.
Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να τηρούμε τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές διορθικής μικροχειρουργικής, λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.