H κήλη αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές και η οποία στέκεται εμπόδιο στην επαγγελματική ή ερασιτεχνική αθλητική τους καριέρα. Εμφανίζεται με πόνους στη βουβωνική χώρα και παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στη διάγνωσή της. Αυτό γιατί δεν εμφανίζεται ως μία διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή (όπως οι άλλες βουβωνοκήλες), αλλά στην ουσία πρόκειται για μία εν τω βάθει ¨κρυφή¨ βουβωνοκήλη. Προκαλείται από σταδιακή αποδυνάμωση μόνο του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού σωλήνα. Προβλήματα στη διάγνωση θέτει επίσης η παρουσία ενός ή περισσότερων παλαιών τραυματισμών της περιοχής.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ;
Συνηθέστερα εμφανίζεται με ξαφνικό τοπικό άλγος, το οποίο μπορεί να επιδεινώνεται με χειρισμούς που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (άρση βάρους, βήχας) και να αντανακλάται στις γειτνιάζουσες περιοχές (περίνεο, γλουτοί, όσχεο).
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ;
Η διάγνωση βασίζεται στην υποψία του ιατρού, την άριστη γνώση της ανατομίας και όλων των παθολογικών οντοτήτων της περιοχής, το σταδιακό και συστηματικό αποκλεισμό των άλλων πιθανών παθήσεων και τη διενέργεια των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων (συνηθέστερα μαγνητική τομογραφία MRI).
ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ;
Η θεραπεία είναι χειρουργική και μπορεί να γίνει τόσο με την κλασική ανοικτή μέθοδο όσο και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της ρομποτικής ή λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Η ελάχιστα επεμβατική ρομποτική ή λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών προτιμάται σαφώς έναντι της ανοικτής γιατί:
• Επιτρέπει την τελική διάγνωση της πάθησης, με τον έλεγχο της πάσχουσας περιοχής υπό άμεση όραση και εκ των έσω.
• Διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες ακόμη και πολύ βαριάς μορφής (συνήθως εντός μηνός).
• Επιτρέπει την ταυτόχρονη αποκατάσταση του ιδίου προβλήματος στην αντίθετη πλευρά χωρίς επιπλέον τομές.
• Ελαχιστοποιεί το μετεγχειρητικό άλγος.